Joan Gómez: “Com més capaços siguem de respectar les religions, més capaços serem de respectar les diferències”
La sala d’actes de Càritas Diocesana de Lleida va omplir-se, pràcticament, el dimarts 7 de febrer per escoltar la xerrada ‘Nosaltres som iguals i els altres diferents?’ a càrrec de Joan Gómez Segalà, expert en diversitat religiosa i membre de Justícia i Pau. Mitjançant una interpel·lació constant amb el públic assistent i un llenguatge proper, el ponent va posar de manifest dues idees principals, al llarg de la seva exposició. La primera, que els prejudicis ens són útils; la segona, que el problema no està en la diferència, sinó en la competència. Diverses experiències que ens podem trobar en la vida diària van fonamentar aquestes tesis, que Joan Gómez va desgranar per concloure que “en la nostra societat només cal respectar i per respectar, cal conèixer”.
Parlant dels prejudicis, el ponent va explicar que tenen a veure amb el sentit comú i que aquests ens ajuden sovint a encertar-la. Ara bé, va matisar que “una cosa és tenir prejudicis i l’altra, molt diferent, la discriminació” i sobretot quan “aquests prejudicis provoquen tòpics que són excloents”. Gómez també va voler ressaltar com en la societat ningú és igual i que en són una evidència, per exemple, els canvis generacionals. En aquesta línia, va destacar la importància “d’apropar-nos a aquells que veiem diferents per fer desaparèixer les discriminacions”. El ponent va destacar que el repte de la integració és clau i va vaticinar “a mesura que ens anem integrant, serà impossible diferenciar d’on eren els pares i mares”.
La xerrada va comptar amb diverses intervencions del públic, enriquidores totes elles, algunes de vivències personals patides en primera persona, fins i tot. Joan Gómez va instar a fer ús de què diuen les lleis en aspectes que poden crear certa controvèrsia entre la població i, sobretot, a considerar el respecte als drets humans com el pilar bàsic d’una societat secularitzada, com es la catalana. En aquest sentit, va assenyalar que “com més capaços siguem de respectar les religions, més capaços serem de respectar les diferències”. Rafael Allepuz, director de Càritas Diocesana de Lleida va ser l’encarregat de conduir l’acte, en el qual es va fer referència a la possibilitat de col·laborar amb el desastre humanitari que actualment assola Turquia i Síria a causa del violent terratrèmol.
Consulta la xerrada en aquest enllaç.