Càritas alerta: el 76 % de les llars ateses viu en pobresa severa i gairebé la meitat tenen infants

La Memòria 2024 de Càritas Catalunya posa el focus en l’habitatge, la situació administrativa irregular i la pobresa infantil

Aquest dimarts 8 de juliol s’ha presentat públicament la Memòria 2024 de les Càritas diocesanes amb seu a Catalunya, en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Girona. L’acte ha comptat amb la participació de Fra Octavi Vilà, bisbe de Girona; Salvador Busquets, president de Càritas Catalunya; M. Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona; i Marina Pous, investigadora de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Catalunya.

Durant el 2024, les deu Càritas diocesanes catalanes han acompanyat 93.626 llars, amb un total de 237.662 persones. Tot i el context de recuperació econòmica, les dades mostren que les persones amb menys recursos no han millorat la seva situació després de les crisis recents.

Habitatge i pobresa severa: les grans urgències

Segons l’informe, 1 de cada 2 llars no disposa d’un habitatge digne i 6 de cada 10 no poden fer front a les despeses relacionades amb l’habitatge. A més, el 76 % de les llars acompanyades es troba en pobresa severa, i gairebé la meitat tenen infants o adolescents que viuen amb carències materials greus.

També destaca que el 44 % de les persones ateses es troben en situació administrativa irregular, fet que les aboca a la invisibilitat i a viure als marges del sistema, sense accés a feina formal ni a habitatge de lloguer.

Compromís amb la inserció sociolaboral i l’economia circular

Càritas ha reforçat el seu compromís amb la inserció laboral a través de 10 empreses d’inserció, que han donat feina a 925 persones i han gestionat un volum de 43 milions d’euros.

Reivindicacions clares per part de Càritas Catalunya

Salvador Busquets ha remarcat tres prioritats urgents:

  • Ampliar el parc d’habitatge social i assequible

  • Aprovar mesures per erradicar el sensellarisme

  • Garantir l’accés als serveis socials i a prestacions d’ingressos mínims

També ha defensat la necessitat de prioritzar les famílies amb infants, amb mesures com la gratuïtat de l’etapa educativa 0-3 anys i una prestació universal per criança.

Un missatge d’esperança

Fra Octavi Vilà ha tancat l’acte amb un missatge esperançador: “Malgrat les dades, cal que siguem pelegrins d’esperança davant d’un món que pateix tant de dolor. L’Església ha de ser testimoni d’esperança”.

Comunicació Càritas Lleida