Tanquem les Jornades de Formació ‘Envellir en positiu’ parlant de la fe en la vellesa
Crònica de Joan Carles Nicuesa, Delegat Diocesà
En les Jornades de Formació ‘Envellir en positiu’ pensades i organitzades per quatre entitats diocesanes de Lleida: Càritas Diocesana, a través del programa ‘Grans en Acció’, Hospitalitat de Lourdes, Pastoral de la Salut i Vida Creixent, hem comptat amb la participació del Dr. Jacint Cabau “Envellir de manera correcta”, la psicòloga Maria Puigvert “Cuidar el Cervell” i la Dra. Marta Trepat “Una mirada sobre la solitud, les pèrdues i els trastorns Cognitius”. Per acabar, la darrera ponència ha anat a càrrec de Mn. Ramon Prat, el dia 3 de maig.
Al Paranimf de l’Acadèmia Mariana de Lleida, Mn. Ramon ens ha parlat de “Fer-se gran des de la fe”. En la seva presentació Ramon Ma Reig, president de l’Hospitalitat de Lourdes, ha destacat la trajectòria vital i l’extensa llista de publicacions del ponent remarcant l’últim llibre “La certesa intuïtiva” publicat com un recull final de la seva trajectòria i passant pels efectes de la malaltia com un procés natural, el d’envellir, que afecta el cos, la ment (la manera com ho vius), el cor (afectivitat) i l’esperit.
De la seva exposició ens ha explicitat dues possibilitats d’envellir, des d’una posició negativa o la possibilitat de viure-ho en positiu, amb tot allò que ens aporta aquesta decisió.
Si ho fem en negatiu, segons Mn. Prat, podem quedar encallats en el problema físic, viure enfadats per veure’ns que no podem fer el que sempre acostumàvem a fer i tancar-nos a les preguntes vitals com: Val la pena haver nascut?, o Perquè he nascut?
Per contra, envellir en positiu és acceptar la limitació com un fet natural, deixar-se impactar per les coses que ens afecten, contemplar les pèrdues, assumir el desafiament; perquè hi ha quelcom en nosaltres que és etern. Ens proposa la lectura del verset de 1Jn 3,14 (... Nosaltres sabem que hem passat de la mort a la vida, perquè estimem els germans. Qui no estima, continua mort).
Això no evita que ens plantegem, sense por, les preguntes profundes sobre la mort, per l’Amor, perquè apunta a l’infinit i sense límits, i també pel futur que és l’ara i aquí. Al mateix temps, també qüestionar-nos si té sentit què fem i perquè hem de treballar i viure per allò que no s’enterra.
És, segons el ponent, com un caminar en el desert, fer-hi estada, i descobrir-hi el sentit que és la veu de Déu. Una soledat que tots vivim quan envellim, que és conseqüència de la duresa de la vida, però que hem de tenir la mirada en el Crist crucificat, Llum en la foscor, en silenci i essent contemplativa; a l’estil de Santa Teresa.
També Mn. Ramon Prat, com a conclusió de la seva intervenció, ens deixà un sonet de Martin Descalzo:
“Morir sólo es morir. Morir se acaba.
Morir es una hoguera fugitiva.
Es cruzar una puerta a la deriva
y encontrar lo que tanto se buscava”.
Finalment, es va donar pas a les intervencions enriquidores de la seva pròpia experiència dels qui van participar en aquesta ponència.
Amb paraules d’agraïment cap al ponent, a les entitats organitzadores i als assistents a l’acte, el president de l’Hospitalitat de Lourdes tancà les Jornades i ens va emplaçar ja per al proper curs 2023/24.