Envellir en positiu: “Una mirada sobre la solitud, les pèrdues i els trastorns cognitius” a càrrec de Marta Trepat

El passat dimarts 7 de març es van reunir a l’Acadèmia Mariana una cinquantena de persones vinculades a les quatre entitats que formen part de la Plataforma Sènior: Hospitalitat de Lourdes, Vida Creixent, Pastoral de la Salut i Càritas Diocesana de Lleida.

L’exposició de la Dra. Marta Trepat va estar centrada en el procés d’envelliment, en especial en els perills i/o les temptacions en què es pot caure en aquest procés. Entre aquests destacava aspectes com idealitzar la vida anterior, el tancament davant dels plantejaments de les joves generacions, trobar-se immers en una malaltia o centrar-se només en la part negativa de les coses i en la queixa permanent.

“Aquest malestar pot tendir a una percepció de Déu com a poc considerat amb un mateix i donar lloc a un trencament de la relació amb Ell”, afirmava. La Dra. Marta  va donar eines per revertir aquest estat negatius, partint de la pregunta: “Què vol Déu de mi en la meva edat?”. Aquí, va assenyalar les següents respostes:

  • Estimar amb gratitud. Començant per un mateix, fent gestos de tendresa, cultivant l’amistat i respectant els ritmes vitals tant diversos.

  • Verbalitzar l’estimació i mostrar-nos pròxims.

  • Reparar els errors passats soferts i també quan hem fet patir.

En aquesta línia, la Dra. Trepat marcava formes de treballar-ho, amb l’objectiu que “la nostra edat intel·lectual és regeneri”. Perquè això es produeixi, remarcava, “és necessari ser exigent amb nosaltres mateixos i tenir present l’estimar a l’altre com a un mateix amb calidesa, confiança i tendresa”.

La Dra. Trepat mencionava alguns dels aspectes que cal tenir en compte. “Un dels indicadors de la nostra edat és la capacitat d’entendre als joves preguntant per allò que a ells i elles els interessa, tenir criteris que ens permetin no emetre judicis de valor sense fer un discerniment, ni tampoc manifestar estereotips que no aporten res de positiu a les nostres vides”. També destacava la importància de fer ús del sentit de l’humor, com a “mostra de persones que no som envejoses”. Alhora que afirmava que “les estones que s’acumulen a l’interior són un tresor que ens alimenta tota la vida”.

La Dra. Marta va concloure l’exposició amb el repte de trobar resposta a la pregunta: “Quina missió tenim en la nostra edat?”

El proper espai de reflexió serà el dia 3 de maig amb una part espiritual que ens parlarà de  “Com fer-se gran des de la fe”, guiada i comunicada per Mn Ramon Prat. A les 18.30 h a l’Acadèmia Mariana.

Joan Rosinach