Des de l’inici de l’estat d’alarma decretat pel govern d’Espanya a Càritas diocesana de Lleida hem incrementat les nostres accions d’acollida i atenció a les persones que acudeixen a la cerca dels nostres serveis. La totalitat de programes que desenvolupem han continuat actius tot i l’adaptació a les circumstàncies excepcionals del moment.

Concretament hem registrat un augment del 65% de les demandes per cobrir necessitats bàsiques per part de persones en risc d’exclusió des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

En aquest primer mes de confinament hem centrat la nostra atenció en les persones més vulnerables, durant aquest període de temps hem atès un total de 80 famílies que es trobaven en situació de precarietat.

Un total de 300 persones han rebut assistència per cobrir necessitats més bàsiques que s’han pogut satisfer amb ajuts per valor de 7.443,35 euros. Entre les demandes més rebudes destaquen les d’aliments, productes d’higiene personal i roba interior,

El nostre servei de bugaderia ofert per l’empresa d’inserció Troballes ha mantingut la seva activitat diària. Tot plegat per donar resposta a la demanda provinent de les nostres atencions directes i les d’altres entitats, públiques i privades.

En el terreny laboral, els nostres professionals han continuat fent seguiments i acompanyaments a distància així com acollides laborals quan aquestes han estat necessàries.

D’aquesta manera hem donat resposta de forma eficient a totes les demandes. Amb una atenció personalitzada selectiva i amb l’ús de les tecnologies hem seguit atenent, acompanyant i fent seguiments a totes i tots els nostres usuaris i a les persones que de nou hi han sol·licitat els nostres serveis. També hem copsat el retorn d’algunes persones que havien superat la seva crisi personal i familiar i que a causa de les actuals circumstàncies han acudit de nou a Càritas.

Volem fer públic un agraïment explícit a les persones voluntàries que col·laboren amb nosaltres en el desenvolupament dels nostres projectes. A les que ja ho fan de forma continuada i constant i a totes aquelles que s’han afegit per fer-nos costat en aquests moments difícils, totes elles suposen un actiu imprescindible per la nostra acció social i solidària.

També volem afegir en aquest agraïment la col·laboració econòmica de totes aquelles persones que ens han volgut fer costat i que han respost de forma significativa a la nostra crida de captació de recursos. Tampoc ha faltat la coordinació amb altres entitats, públiques i privades.

Amb tot, volem fer una crida a la nostra societat perquè ens ajudin a continuar amb el nostre treball i a no defallir davant l’augment en les demandes d’ajuda i de suport que sorgeixen en moments difícils com els actuals i en els que el futur més immediat no apunta a una millora per les persones i famílies més vulnerables.

L’experiència d’anteriors crisis ens demostra que les famílies més vulnerables són les que pateixen de forma més intensa les seves conseqüències. Estem parlant de necessitats de subsistència i de condicions de vida digna. Per aquest motiu a Càritas Catalunya hem iniciat la campanya ‘La necessitat s’ha triplicat. Tripliquem les donacions’.

Preveiem un augment de les seves necessitats més bàsiques i una major exigència, per part nostra, per a donar la resposta necessària. L’augment de població afectada per la crisi, el retorn de famílies que havien superat les seves dificultats i, sobretot, l’augment de privacions materials segons la intensitat de la crisi es vagi consolidant serà una constant en els dies vinents, setmanes i qui sap si mesos.

Tanmateix, l’ajornament de pagaments i les pròrrogues en els seus compromisos són mesures que ajuden a gestionar millor els problemes del moment, però també suposaran la seva acumulació en el futur i, conseqüentment, una major necessitat d’ajudes.

Urgeix una gestió més previsora de la crisi i una perspectiva més humana i menys condicionada a determinats interessos econòmics i socials.

Facebook